Scenaristul și producătorul Adrian Lustig s-a stins din viață pe 23 iulie 2023

Scenaristul și producătorul Adrian Lustig, cunoscut mai ales pentru scenariile filmelor Nunta mută, Minte-mă frumos, Funeralii fericite, Luca sau Nunți, botezuri, înmormântări, s-a stins din viață la 69 de ani.

Adrian Lustig a debutat editorial la 29 de ani, în 1982, cu un roman care a adus o briză de prospețime șide umor inteligent în literatura acelor ani: Romanța cu stagiari, volum care a cunoscut un succes fulminant.

Au urmat alte romane: Legea timidității universale, Un loc pe roată, Un băiat ura o fată (în 1990 – tirajul de o sută de mii de exemplare vândut în numai două săptămâni), Un ceai cu tipele de sâmbătă și Funeralii fericite.

Ca dramaturg, în anii 2000, i se jucau în aceeași stagiune, la Teatrul de Comedie, trei piese: Poker (în repertoriu teatrului timp de 14 ani în mod neîntrerupt), Clinica și Nepotu’.

Ca scenarist, a debutat cu Nunta mută, devenit film cult al cinematografiei românești; vândut în 31 de țări, filmul s-a bucurat și de o adaptare pentru scenă, scrisă de Adrian Lustig și montată la prestigiosul Theatre de la Commune din Paris, piesă jucată seară de seară cu casa inchisă. A scris 11 scenarii care au devenit lungmetraje de succes; cel mai recent fiind Nunți, botezuri, înmormântări.

Adrian Lustig are un doctorat în Computer Science.