Eurimages susține financiar 4 proiecte majoritare sau minoritare românești

Rezultatele celei de-a treia sesiuni de evaluare a proiectelor Eurimages din 2022 au fost anunțate. În urma recomandărilor făcute de experții independenți reuniți online, Comitetul executiv al Fondului a decis să sprijine 24 de filme de lungmetraj, dintre care 4 documentare și 3 filme de animație, pentru un sumă totală de 6 707 000 EUR.

Dintre cele 24 de proiecte sprijinite, 13 vor fi regizate sau co-regizate de femei, reprezentând 53,7% din totalul finanțării acordate.

4 proiecte majoritare sau minoritare românești au fost sprijinite:

Blue Banks – r. Andreea Cristina Bortun (România, Franța)
Titanic Ocean – r. Konstantina Kotzamani (Grecia, Franța, România, Germania, Spania)
The Faun – r. Augusto Zanovello (Franța, Polonia, România) – animație
Things We Said Today – r. Andrei Ujica (România, Franța, Belgia) – documentar

Premiile Eurimages New Lab
În cadrul reuniunii sale din 9 – 10 noiembrie 2022, Consiliul de Administrație al Eurimages a aprobat crearea unei serii de premii New Lab Awards, care vizează promovarea și celebrarea atât a unor regizori consacrați, cât și regizorilor emergenți, nonconvenționali și artiști vizuali cunoscuți pentru munca lor îndrăzneață, pentru a le oferi o mai mare vizibilitate și pentru a le sprijini în mod concret carierele în curs de desfășurare.
Trei cereri de propuneri vor fi lansate simultan la sfârșitul lunii februarie 2023 pentru a selecta, pentru perioada 2024 – 2026:
– cele două inițiative care vor prezenta premiile Eurimages New Lab Awards;
– piețele care vor prezenta Premiile Eurimages pentru dezvoltarea coproducțiilor;
– evenimentele care vor beneficia de sponsorizarea Eurimages.

Sprijin pentru industria cinematografică ucraineană
Consiliul de Administrație al Fondului a aprobat, de asemenea, o serie de măsuri suplimentare pentru 2023 pentru a sprijini industria cinematografică ucraineană în timpul crizei actuale. Printre acestea se numără trei premii speciale de coproducție pentru dezvoltarea proiectelor ucrainene, trei burse pentru cineaste ucrainene și un premiu de parteneriat cu Institutul ucrainean pentru a sprijini promovarea internațională a lungmetrajelor ucrainene.
De la înființarea sa în 1988, EURIMAGES a sprijinit 2 344 de coproducții în valoare totală de aproximativ 668 de milioane de euro.

 

Pentru următoarea sesiune, înainte de a depune o cerere de sprijin pentru coproducție, toți coproducătorii cu drepturi depline ai proiectului sunt invitați să contacteze reprezentanții lor naționali în Consiliul de administrație al Eurimages pentru a-i informa cu privire la intenția lor de a depune o cerere.