Eurimages susține financiar un proiect majoritar românesc și unul cu participare românească

Rezultatele celei de-a doua sesiuni de evaluare a proiectelor Eurimages din 2022 tocmai au fost anunțate. Ca urmare a recomandărilor făcute de experții independenți reuniți online, Comitetul Executiv al Fondului a decis să sprijine 24 de filme de lungmetraj, dintre care 2 documentare și 2 animații, în valoare totală de 6.511.000 de euro.

Proiectele cu regizoare au reprezentat 41,9% din proiectele eligibile examinate, iar dintre proiectele sprijinite, 35,4% vor fi regizate de femei. Aceste proiecte reprezintă 34,3% din totalul finanțării acordate.

Proiectele “A Case History”, în regia lui Radu Jude o co-producție România – Croația și “Animal”, în regia Sofiei Exarchou o co-producție Grecia, Austria, Bulgaria și România

se află printre proiectele sprijinite financiar.

De la înființarea sa în 1988, EURIMAGES a sprijinit 2 320 de coproducții pentru o sumă totală de aproximativ 661 de milioane de euro.

Pe această cale, readucem aminte că în urma reformei complete a fondului, începând cu anul 2022 recomandările pentru finanțare a proiectelor sunt făcute în întregime de către experți independenți, iar punctul de informații pentru producătorii se mută de la reprezentantul național în Comitetul Director la Secretariatul Eurimages.