“colectiv” este propunerea României pentru premiile OSCAR® din 2021
București, 15 octombrie. Comitetului de selecție pentru desemnarea propunerii României la secțiunea Film Internațional a premiilor Oscars 2021al cărui membri au fost numiți prin Hotărârea Consiliului de Administrație al Centrului Național al Cinematografiei cu nr 236/13.08.2020 a hotărât ca documentarul “colectiv” în regia lui Alexander Nanau pentru propunerea României la premiile OSCAR® 2021, secțiunea “Cel mai bun lungmetraj internațional”, anterior numită “Cel mai bun film străin”. Este prima oară când un documentar este propunerea României în competiția pentru premiile Academiei Americane de Film.
Producțiile înscrise pentru a fi luate în considerare de către Comitetul de selecție au fost:
Colectiv, regia Alexander Nanau
Acasă, regia Radu Ciorniciuc
Tipografic Majuscul, regia Radu Jude
Dragoste 2. AMERICA, regia Florin Șerban
Între Chin și Amin, regia Toma Enache
În plus, distribuitorii americani ai filmului ‘colectiv’, Magnolia Pictures și Participant, vor înscrie filmul “colectiv” și pentru secțiunea “Cel mai bun film documentar”. Participarea unui film la două secțiuni îi sporește şansele de a fi nominalizat. Anul trecut de exemplu, Honeyland, apreciatul documentar din Macedonia de Nord, a intrat în istorie ca primul documentar nominalizat simultan la secțiunile “Cel mai bun film documentar” şi “Cel mai bun lungmetraj internațional”.
“colectiv”, pe lista celor mai importante festivaluri de film din lume
De asemenea, “colectiv” este pe lista scurtă a premiilor Academiei Europene de Film (European Film Awards) și poate fi votat pentru nominalizare în categoria “Documentar European”. Filmul a obținut titlul de cel mai bun documentar în cadrul mai multor festivaluri internaționale de film, printre care “It’s All True”- Brazilia, “Hamptons International Film Festival”- SUA, “Docville”- Belgia, “DocAviv Film Festival”- Israel, “Zürich Film Festival”- Elveția, sau “Luxembourg Film festival”- Luxemburg.
Premiera mondială a filmului a avut loc anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind primul film documentar românesc selectat în istoria recentă în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană la Toronto International Film Festival. „colectiv” a fost și în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020 și a făcut parte din selecția mai multor festivaluri internaționale, printre care New Directors/New Films, IDFA, True/False, CPH DOX, San Francisco International Film Festival, Göteborg International Film Festival sau Full Frame.
Filmul se lansează în SUA și Marea Britanie pe 20 noiembrie
“colectiv” va fi lansat în SUA pe 20 noiembrie de către Magnolia Pictures și Participant, în aceeași zi în care distribuitorul Dogwoof va lansa filmul în Marea Britanie și Irlanda. În plus filmul va intra în cinematografe și VOD în mai multe țări în această toamnă, printre care și Franța, Germania, Israel, Belgia, Olanda și Elveția, ceea ce îi va oferi o expunere și mai mare, fiind și mai mult în atențianumeroşilor membri ai Academiei Americane de Film care locuiesc în afara SUA. Filmul va fi disponibil în 20 de țări și prin intermediul HBO Europe.
Distribuția în cinematografele din România a fost realizată de către Bad Unicorn. „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveția, RSI – Elveția și YES Docu – Israel
Despre MAGNOLIA PICTURES
Magnolia Pictures a obțiinut 15 nominalizări la premiile Academiei pentru “Cel mai bun film documentar” și “Cel mai bun lungmetraj internațional” și a câștigat premiul pentru cel mai bun film documentar cu MAN ON WIRE. Lider în industria distribuției independente de film de aproape 20 de ani, Magnolia Pictures este ramură a companiei Wagner/Cuban care se ocupă de distribuția teatrală și de divertisment. Printre lansările recente se numără RAISE HELL: THE LIFE AND TIMES OF MOLLY IVINS, un nou documentar despre excepționalii jurnaliști texani, film ce a avut premiera la Festivalul de film Sundance și a câștigat Premiul Publicului la SXSW; Documentarul premiat la Sundance documentar COLD CASE HAMMARSKJOLD; MIKE WALLACE IS HERE, documentarul 60 Minutes newsman; TONI MORRISON: THE PIECES I AM, celebrând viața și cariera modelului literar; câștigător la Cannes Palme d’Orși nominalizat la OSCAR®, SHOPLIFTERS, de la renumitul regizor japonez Hirokazu Kore-EDA; SUPPORT THE GIRLS, opera îndelung apreciată a lui Andrew Bujalski în a cărei componențăse află câștigătoarea premilui New York Film Critics Circle Best Actress, Regina Hall ; senzația Box Office și nominalizatul la OSCAR®, RBG, premiat de film Betsy West și Julie Cohen, documentar despre viața și moștenirea legală a Curții Supreme de Justiție, Ruth Bader Ginsburg; filmul lui Ruben Östlund, câștigător în 2007 al premiului Cannes Palme D’or și nominalizat la OSCAR®, THE SQUARE; și opera lui Raoul Peck și a lui James Baldwi, nominalizată la OSCAR®, I AM NOT YOUR NEGRO. Aparițiile viitoare includ MISTER AMERICA, o nouă comedie cu Tim Heidecker și Gregg Turkington; SCANDALOUS, o poveste palpitantă a National Enquirer; câștigătoarea premiului Cannes Best Actress sci-fi feature Little Joe; CUNNINGHAM, documentarul imersiv al regizorului Alla Kovgan despre viitorul coregraf american Merce Cunningham; gala de deschidere a Festivalului de film de la Toronto ONCE WERE BROTHERS: ROBBIE ROBERTSON AND THE BAND; Thrillerul românesc THE WHISTLERS, care a avut premiera în competiția de la Cannes; SLAY THE DRAGON, un documentar despre gerrymandering; și povestea de dragoste TWO OF US, debutul regizoral al Franței, regizorul italian Filippo Meneghetti;
Despre PARTICIPANT MEDIA
Participant au un palmares de 74 nominalizări și 19 premii OSCAR®, cel mai recent cu titluri ca AMERICAN FACTORY, ROMA, GREEN BOOK, A FANTASTIC WOMAN şi SPOTLIGHT. Amintim şi alte filme câştigătoare la categoria Cel mai bun documentar: AN INCONVENIENT TRUTH, CITIZENFOUR şi THE COVE şi nominalizările RBG, THE POST, THE LOOK OF SILENCE, LINCOLN, FOOD, INC., THE HELP, BRIDGE OF SPIES, GOOD NIGHT, AND GOOD LUCK şi SYRIANA. Fondată de către președintele Jeff Skoll și aflată sub conducerea CEO-ului David Linde, Participant (www.participantmedia.com) combină puterea unei povești bine bine spuse cu modul în care acestes au un impact în lume, dar și cu cele mai importante ale lumii de astăzi. Prin rețeaua sa mondială de distribuție tradițională si digitală, în parteneriate cu organizații non-profit și ONG-uri, Participant vorbește direct despre ascensiunea “consumatorului conștient”, reprezentând cei peste 2 miliarde de consumatori din lumea întreagă.
Despre Alexander Nanau
Alexander Nanau, regizor și producător germano-român, a studiat regia la Academia Germană de Film și Televiziune din Berlin (DFFB) și este deținătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin. În 2007 a înființat în România casa de producție Alexander Nanau Production. Filmul său documentar, „Lumea văzută de Ion B.”, a câștigat, în 2010, premiul Emmy Internaţional la categoria „Arts Programming”, iar „Toto și surorile lui”, următorul documentar al lui Nanau, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film în 2015. Cel din urmă a avut o distribuție internațională numeroasă și a avut succes în rândul festivalurilor din întreaga lume. Nanau a fost director de imagine pentru documentarul francez-german „Nothingwood”, filmat în Afganistan, care a avut premiera la Cannes în 2017, în selecția Quinzaine des Réalisateurs.
Despre HBO Europe
În Europa, HBO oferă programe abonaților prin intermediul a cinci servicii care acoperă 21 de țări. În Europa Centrală HBO este disponibil direct abonaților și prin operatori din Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Polonia, România, Bulgaria, Slovenia, Croația, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bosnia & Herțegovina și Moldova. În Scandinavia, HBO Nordic (The Home of Series) oferă un serviciu premium SVOD direct consumatorilor și prin operatori-parteneri în Suedia, Norvegia, Finlanda și Danemarca. În Spania, HBO España este disponibil ca serviciu SVOD și prin parteneriatul exclusiv cu Vodafone Spania. În Țările Baltice, conținutul HBO este disponibil prin partenerul exclusiv Telia în Estonia, Letonia și Lituania.În februarie 2019, HBO Portugalia a fost lansat ca un serviciu de SVOD direct către abonați și prin parteneriatul exclusiv cu Vodafone Portugalia. HBO Europe produce conținut original local în Europa Centrală din 2010, iar din 2016 și-a extins activitatea de producție în Scandinavia și Spania.
Despre Samsa Film
Samsa Film a fost înființată în 1986 în Luxemburg. Este, după mărimea companiei și numărul de filme produse, cea mai mare casă de producție din țară. Samsa a produs peste 80 de filme de lung metraj, pe lângă documentare și scurt metraje, multe dintre ele premiate în festivaluri internaționale ca Berlin, Cannes, Veneția, San Sebastian și Toronto. După mai bine de 30 de ani de succes, Samsa este unul dintre principalele companii independente agregatoare de conținut din Europa.