REZULTATELE CELEI DE A 155-A REUNIUNE A COMITETULUI DIRECTOR EURIMAGES – Geneva (Versoix), Elveția 24-28 IUNIE 2019

Centrul Național al Cinematografiei a participat la cea de-a 155-a reuniune a Comitetului Director Eurimages, desfășurată în perioada 24 – 28 iunie 2019, la Geneva (Versoix), Elveția.

Comitetul Director al fondului EURIMAGES – Fondul cultural al Consiliului Europei pentru sprijinul coproducției, distribuției și exploatării operelor cinematografice – a ales spre finanțare 17  proiecte de lung metraj, 2 de film documentar și 4 de animație, cărora le-a acordat un sprijin financiar în valoare totală de 6.200.000 €.

 

La această reuniune au fost sprijinite următoarele proiecte minoritar românești:

  • Fools, regia Tomasz Wasilewski (Polonia, Germania), coproducător român HiFilm Production cu o susținere financiară în valoare de 230.000€;
  • Nowhere Special, regia Uberto Pasolini (Italia, Marea Britanie), coproducător român Digital Cube cu o susținere financiară în valoare de 220.000€;

 

Cota proiectelor eligibile cu regizori de sex feminin examinate la această reuniune a fost de 28%; 26% dintre proiectele sprijinite sunt regizate de femei;  1.785.000 € au fost acordați acestor proiecte, reprezentând 29% din suma totală acordată.

 

Argentina se alătură Eurimages

Anunțul oficial a fost făcut pe 20 mai în cadrul Festivalului de Film de la Cannes: alături de Canada, Argentina beneficiză de statutul de membru asociat al Fondului Eurimages începând cu 1 octombrie 2019. Producătorii de film argentinieni vor putea solicita finanțare începând cu ultima reuniune a comotetului director pentru proiectele din 2019, pentru care termenul a fost stabilit la 22 octombrie 2019.

Echipa Eurimages dorește să atragă atenția producătorilor asupra următoarelor aspecte din regulamentele privind coproducția:

2.1.3. Dispoziții generale

Proiectele depuse trebuie să fie coproducții între cel puțin doi producători independenți stabiliți în diferite state membre ale Fondului, dintre care cel puțin unul este un stat membru al Consiliului Europei.

2.5.1. Cooperare tehnică și artistică și coproducții financiare

Proiectele trebuie să prezinte o cooperare artistică și / sau tehnică între cel puțin doi coproducători stabiliți în diferite state membre ale Fondului, dintre care cel puțin unul este un stat membru al Consiliului Europei.

 

Începând cu 1 octombrie 2019, Fondul Eurimages va avea 40 de state membre, inclusiv doi membri asociați: Canada și Argentina.

 

Lista completă a proiectelor susținute poate fi consultată aici :

https://rm.coe.int/04-2019-eurimages-support-decisions-155-meeting/1680955ed8