Lucrările celei de a 154-a Reuniune a Comitetului Director Eurimages București, 12-16 martie 2019

În perioada 12-16 martie la București, a avut loc reuniunea Comitetului Director Eurimages găzduită de către Centrul Național al Cinematografiei în parteneriat cu Institutul Francez din București și Primăria București prin Expo Arte.

Comitetul Director al fondului EURIMAGES– Fondul cultural al Consiliului Europei pentru sprijinul coproducției, distribuției și exploatării operelor cinematografice – din 47 de proiecte eligibile a aprobat în ședința plenară, finanțarea a 18  proiecte de lung metraj respectiv 15 filme de ficțiune, 2 documentar și 1 animație, cărora le-a acordat un sprijin financiar în valoare de 4.397.000 €.

Lucrările ședinței plenare, au avut loc în data de 15 martie și au fost deschise de către Ion Ardeal Ieremia, secretar de stat, Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Proiectul majoritar românesc  “Otto barbarul„ – regia Ruxandra Ghițescu – coproducție România, Belgia (producător Alien Film) a obținut sprijin financiar în valoare de 77.000€.

Cota proiectelor eligibile cu regizori de sex feminin examinate la această reuniune a fost de 31%; 44% din proiectele sprijinite sunt regizate de femei;  1.837.000 € au fost acordați acestor proiecte, reprezentând 42% din suma totală acordată.

De când a fost înființat în 1988, EURIMAGES a sprijinit peste 2000 de coproducții pentru o sumă totală de peste  600 milioane de euro.

Eurimages este un fond cultural al Consiliului Europei fondat în 1989 din care fac parte 39 de state din Europa, România fiind membră Eurimages din anul 1998. Anual există 4 sesiuni de finanţări, care încurajează coproducţiile de toate genurile lung metraje, animaţie şi documentare din fondul anual de 25 milioane Euro provenit din contribuţiile statelor membre.

Manifestările au fost deschise marţi 12 martie, la Institutul francez din Bucureşti prin Conferinţa privind egalitatea de gen în industria de film din România. Au participat Anca Mitran, director general Centrul Naţional al Cinematografiei, Irina Petrescu director Institutul Francez din Bucureşti şi Catherine Trautmann preşedinte Eurimages.

Ada Solomon (producător, Hi Film), Anca Damian (regizor şi producător, Aparte Film), Ana Drăghici (Director de Imagine), Daniel Mitulescu (producător, Strada film) şi Tudor Giurgiu (regizor, producător şi fondator al Festivalului Internaţional de Film Transilvania) au abordat relaţia producător regizor din perspectiva egalităţii de şanse, precum şi a stereotipurilor de gen, după ce Centrul Naţional al Cinematografiei a prezentat câteva date statistice pentru perioada 2007-2017.

”În cei 21 de ani de când este Romania membră, au beneficiat de sprijin Eurimages 43 de filme majoritar româneşti şi 33 de coproducţii minoritar româneşti, totalul fondurilor acordate producătorilor români ajungând la 17 milioane de euro. În timpul reuniunii de la Bucureşti au fost evaluate 47 de proiecte de film din care 3 proiecte româneşti”, a spus Anca Mitran, director general Centrul Național al Cinematografiei.