Dezbatere despre egalitatea de șanse în industria filmului din România

Cu ocazia deschiderii lucrărilor Reuniunii Comitetului Director Eurimages, ce are loc la București în perioada 12 – 16 martie, Centrul Național al Cinematografiei, în parteneriat cu Institutul Francez din București și Primăria Capitalei prin Expo Arte, a organizat în data de 12 martie o dezbatere dedicată egalității de șanse în industria românească de film.

În deschiderea evenimentului au vorbit doamna Anca Mitran, director general Centrul Național al Cinematografiei, Irina Petrescu director Institutul Francez din București și Catherine Trautmann președinte Eurimages. 

Ada Solomon (producător, Hi Film), Anca Damian (regizor și producător, Aparte Film), Ana Drăghici (Director de Imagine), Daniel Mitulescu (producător, Strada film) și Tudor Giurgiu (regizor, producător și fondator al Festivalului Internațional de Film Transilvania) au abordat relația producător regizor din perspectiva egalității de șanse, precum și a stereotipurilor  de gen, după ce Centrul Național al Cinematografiei a prezentat câteva date statistice pentru perioada 2007-2017.

Evenimentul s-a încheiat cu proiecția filmului Lemonade în regia Ioanei Uricaru. 

Începând cu 2012, Eurimages a luat în considerare problema egalității de gen în industria cinematografică.

Un grup de lucru pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați, alcătuit din reprezentanți ai mai multor state membre, a fost înființat și se reunește trimestrial, în scopul:

  • studierii situației actuale a prezenței femeilor în sectorul cinematografiei la nivel național și internațional în cooperare cu alte organisme naționale și internaționale;
  • analizarea situației actuale a Eurimages în ceea ce privește egalitatea de gen în selectarea proiectelor;
  • colectând informații despre “genul proiectului” și conținutul scenariului (testul Bechdel) pentru cererile depuse la Eurimages.

* Cu scopul de a atinge 50/50 până în 2020

Ca parte a strategiei sale, Eurimages a adoptat obiectivul de a realiza o distribuție egală a finanțării de coproducție între femei și bărbați până în anul 2020. Evoluția Fondului cu privire la atingerea acestui obiectiv este prezentat în graficul de campanie “Eurimages sprijină egalitatea de șanse între femei și bărbați” prezent pe pagina oficială Eurimages. 

Strategia pentru egalitatea de gen

În cadrul celei de-a 148-a  Reuniunii Comitetului Director din Skopje (Macedonia de Nord) din 20 octombrie 2017, acesta și-a reînnoit angajamentul în ceea ce privește egalitatea de gen prin adoptarea unei strategii pentru egalitatea de gen în industria cinematografică europeană 2018-2020.

Această decizie reflectă angajamentul ferm al Fondului de a aborda problema subreprezentării femeilor în cinematografie. Prin implementarea acestei strategii, Eurimages va deveni un catalizator a schimbării prin adoptarea unei serii de măsuri pentru promovarea rolului femeilor în fața și în spatele camerei.

Îmbunătățirea vizibilității regizorilor de sex feminin talentați și promovarea celor mai bune practici și know how-ul reprezintă un instrument esențial în planul de acțiune Eurimages 2018-2020. Aceasta include pregătirea de broșuri care să prezinte informații privind strategia privind egalitatea de gen și recomandarea Consiliului Europei privind egalitatea de gen în sectorul audiovizualului, precum și identitatea vizuală a campaniei.

 

Eurimages este fondul cultural al Consiliului Europei dedicat susținerii copproducțiilor europene.

Galerie foto