Rezultatele celei de a 153-a Reuniune a Comitetului Director Eurimages – Tbilisi, Georgia 10-13 Decembrie 2018

Centrul Național al Cinematografiei a participat la cea de-a 153-a reuniune a Comitetului Director Eurimages, desfășurată în perioada 11-13 decembrie 2018, la Tbilisi, Georgia.

Comitetul Director al fondului EURIMAGES– Fondul Consiliului Europei pentru sprijinul coproducției, distribuției și exploatării operelor cinematografice – a selecționat 11  proiecte de lung metraj și 1 de film documentar, cărora le-a acordat un sprijin financiar în valoare de 3.188.000 €.

Proiectul majoritar românesc  “Căprioara„ – regia Bogdan Goerge Apetri – coproducție România, Cehia (producător Fantascope) a obținut sprijin financiar în valoare de 130.000€.

Proiectele minoritare românești:

  • Quo Vadis, Aida?” – regia Jasmila Žbanić – coproducție Bosnia și Herțegovina, România (Digital Cube), Austria, Franța, Țările de Jos, a obținut sprijin financiar în valoare de 455.000€
  • Deskmate” – regia Karahan Ferit – coproducție Turcia, România (Flama Booking) a obținut sprijin financiar în valoare de 100.000€
  • Femei Obisșuite/ Simple Women” – regia Chiara Malta – coproducție Italia, România (Micro Film) nu a primit sprijin financiar.
  • “The Shooter” – regia Petr Levchenko – coproducție Federația Rusă, România (Digital Cube) nu a primit sprijin financiar.

Cota proiectelor eligibile cu regizori de sex feminin examinate la această reuniune a fost de 25%; 17% dintre proiectele sprijinite sunt regizate de femei;  527.000 € au fost acordați acestor proiecte, reprezentând 17% din suma totală acordată.

Muntenegru se alătură Eurimages

Acordul parțial Eurimages al Consiliului Europei este încântat să primească un nou stat membru, Muntenegru, începând 1 ianuarie 2019.

Ca urmare, proiectele de coproducție, care implică un producător din Muntenegru pot fi trimise la Eurimages pentru examinare pentru viitoarele reuniuni ale Comitetului Director al Fondului.

 

De când a fost înființat în 1988, EURIMAGES a sprijinit 1990 de coproducții pentru o sumă totală de aproximativ 582 milioane de euro.

 

Lista completă a proiectelor susținute poate fi consultată aici :

https://rm.coe.int/eurimages-support-decisions-and-accession-of-a-new-member-state/1680902e11