Prezența României la Festivalul de Film de la Cannes 2018

Și în acest an, Centrul Național al Cinematografiei a organizat pavilionul României în cadrul Marché du Film în cadrul ediției 71 a Festivalului de Film de la Cannes.

România a fost prezentă în selecţiile oficiale şi paralele ale festivalului cu scurtmetrajul “Albastru şi roşu în proporţii egale”, de Georgiana Moldoveanu, coproducţia Franța-Belgia și România prin HiFilm Production “Seule à mon mariage”, de Marta Bergman prezentă în programul ACID, coproducția Germania-Franța-Olanda și România prin DigitalCube, “Donbass” în regia lui Sergei Loznitsa cu Valeriu Andriuță în distribuție și imaginea semnată de către Oleg Mutu deschizând programul Un Certain Regard, dar şi cu programul Romanian Short Waves.

Cele 14 scurtmetraje incluse în ediţia din acest an a programului Romanian Short Waves sunt: “Prima lovitură”, de Peter Kerek, “Omul Care Ţine Liftul”, de Sergiu Lupşe, “Blocul 5”, de Ioana Băilă, “Cel Mai Bun Client”, de Chivriga Serghei, “Graniţe” de Andra Chiriac, “Felix Caprea”, de Valeriu Andriuţă, “500”, de Bogdan Albu, “Lapsus”, de Ana Margineanu, “Miss Sueno”, de Radu Potcoava, “Sărbătoritul”, de Sabin Dorohoi, “Vampirismus”, de Massimiliano Narduli, “Splendida Moarte Accident”, de Sergiu Negulici, “In the Frame”, de Ion Gnatiuc, “Scris/ Nescris”, de Adrian Silișteanu.

Cristian Mungiu patronează, la invitaţia Institutului francez, cea de-a zecea ediţie a programului La Fabrique Cinéma – realizat în colaborare cu Festivalul de la Cannes şi care susţine cineaştii şi producătorii ţărilor emergente.

De asemenea, Centrul Național al Cinematografiei a participat la reuniunea plenară și prânzul de lucru al EFADs (European Film Agencies Directors), în vederea stabilirii agendei de lucru pentru perioada următoare precum și alinierea punctelor de vedere cu privire la reformele sectoriale ce au loc la nivel comunitar.
La reuniune au participat reprezentanții centrelor și agențiilor naționale de film din 31 de țări europene, ai Observatorului Audiovizual European precum și Președintele EURIMAGES, doamna Catherine Trautmann însoțită de Directorul Executiv, domnul Roberto Olla.

 

 • Sesiune de lucru comună EFADs și European Audiovisual Observatory

  ©CNC - Eric Bonté

 • EFADs – reuniune plenară

  ©CNC - Eric Bonté

 • Pavilionul României

 • Happy hour

 • Peter Dinges, Președinte EFADs și Fondul de Film Federal - Germania, Președintele EURIMAGES, doamna Catherine Trautmann, Director General CNC Franța, Cristophe Tardieu, Director Executiv EURIMAGES, Roberto Olla; Director Relații Internaționale CNC Franța, Loïc Wong.

  Sesiune de lucru comună EFADs și EURIMAGES

  ©CNC - Eric Bonté

 • Președintele EURIMAGES, doamna Catherine Trautmann și reprezentantul Centrului Național al Cinematografiei, Alex Trăilă

  ©CNC - Eric Bonté

 • Președintele EURIMAGES, doamna Catherine Trautmann

  ©CNC - Eric Bonté