Comunicat de presă
Comunicat de presă
26.02.2018
Centrul Național al Cinematografiei transmite felicitările sale regizoarei Adina Pintilie și întregii echipe a filmului Nu Mă Atinge-Mă/Touch Me Not pentru obținerea prestigiosului premiu Ursul de Aur precum și pentru obținerea premiului GFF pentru cel mai bun film de debut la Festivalul Internațional de la Berlin.
„Filmul este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate, ca aspect fundamental al existenței umane „ spune Adina Pintilie
În faza de dezvoltarea, Nu mă atinge-mă a câștigat, printre altele, Premiul ARTE France la Cinemart în cadrul Festivalului Internațional de Film Rotterdam, Premiul principal de producție la Torino Filmlab și premiul Cinelink Work-in-Progress în cadrul Festivalului Internațional de Film Sarajevo și a fost selectat în Atelier Cinefondation Cannes și la piața de finanțare Venice Gap Financing Market din cadrul Festivalului de la Veneția.
Nu Mă Atinge-mă, este o co-producție Manekino Film (România), Rohfilm (Germania), Pink Productions (Republica Cehă), Agitrop (Bulgaria) și Les Films de l’etranger (Franța).
De asemenea observând informațiile din spațiul public cu privire la susținerea din partea Centrului Național al Cinematografiei, menționăm că proiectul a fost respins doar o singură data de către Comisia de Selecție în cadrul concursului de selecție proiecte cinematografice sesiunea 2011, urmând ca în cadrul sesiunii din 2012 să se claseze pe primul loc cu un punctaj total de 79,95 alocându-i-se astfel un credit direct pentru producție în valoare de 700.000 lei. De asemenea în urma câștigării concursului de proiecte, regizorul a devenit eligibil pentru obținerea finanțării nerambursabile ce îi revine în baza calității artistice, sprijin ce s-a ridicat la valoarea de 623.000lei. Echipa filmului a beneficiat și de susținerea CNC în ce privește prezența acestora la Berlin pe durata festivalului acoperind costuri de aproximativ 100.000lei.
De asemenea, producția a beneficiat și de susținerea CNC precum și a țărilor co- producătoare în cadrul Reuniunii Comitetului Director EURIMAGES ce a avut loc în iunie 2015 la Strasbourg (Fondul cultural al Consiliului Europei), astfel obținând finanțare în valoare de 160.000 euro din partea acestui for.
Cu privire la deciziile comisiilor de selecție aferente unei sesiuni de concurs de proiecte, conducerea CNC are doar responsabilitatea de a numi aceasta comisie, în baza propunerilor venite din partea asociațiilor și uniunilor din domeniu, fără a avea altă implicare în procesul decizional. De adăugat faptul că începând cu sesiunea 2017, CNC a introdus obligativitatea către membrii comisiilor de selecție de a justifica în scris deciziile luate cu privire la selecția proiectelor.
Promovarea cinematografiei, prin diversitatea ei, indiferent de gen sau formă de exprimare este în spiritul Constituției și al valorilor europene la care am aderat.
Considerăm că orice premiu de asemenea calibru pentru un film românesc, poate fi doar motiv de mândrie națională mai ales într-un an în care sărbătorim împreună 100 de ani de existență.